Egelshoek winnaar Stedelijk Interieur Waardering 2005


De eerste Stedelijk Interieur Waardering is gewonnen door project Egelshoek in Heiloo. Daar is op de overgang van strandwal naar strandvlakte, op de plaats van een voormalig sportveldenterrein, een karakteristieke woonbuurt gerealiseerd van 188 woningen. Karakteristiek voor het groene woonmilieu is het gesloten watersysteem dat de landschappelijke ondergrond als basis heeft. Een centrale vijverpartij die als buffer in het gesloten systeem functioneert, dramatiseert het hoogteverschil en vormt de belangrijkste openbare ruimte.

Het project Heiloo Egelshoek scoort hoog op alle vier de beoordelingscriteria:

  • Samenwerking: het project is een schoolvoorbeeld van goede samenwerking tussen alle betrokken partijen, van architectuur tot aan beheer en gebruik.
  • Waardering gebruikers: niet alleen de waardering van gebruikers is goed, het is vooral de betrokkenheid en inspraak van gebruikers in met name de beheerfase waardoor zij tevreden zijn met hun leefomgeving.
  • Beheerbaarheid: het sobere ontwerp maakt het beheer betaalbaar en niet al te ingewikkeld. De inzet van de Vereniging van Eigenaren vangt veel dagelijkse problemen af en stimuleert de sociale controle.
  • Innovatie: het gesloten watersysteem met de centrale waterpartij is innovatief en vooral bijzonder goed uitgevoerd waardoor het afwateringssysteem prima functioneert en de waterkwaliteit uitstekend is.


Lees hier het juryrapport: Juryrapport Stedelijk Interieur Waardering 2005


Egelshoek
 
 
Stad en Ruimte
Kennislab voor Urbanisme
 
Metten
Straatmeubilair
Streetart
Elba Media
Doelbeelden
jaarboek