Stedelijk Interieur Studenten Award 2009

De winnaars
Tijdens het Nationaal Openbare Ruimte Congres 2009 op 24 november in Ede werden de prijzen door landschapsarchitect Lodewijk Baljon uitgereikt. De winnaars in zowel de bachelor als de master categorie kregen 1000 euro. De nummers twee en drie in beide categoriën gingen niet met lege handen naar huis en kregen ieder 250 euro uitgereikt. Klik hier voor het juryrapport.

De prijs voor de beste master-scriptie ging naar Laura Kleerekoper van de TU Delft. Zij verdiepte zich in de stijging van de temperatuur in steden. Door de klimaatverandering ontstaan er een soort van hitte-eilanden. Kleerekoper deed onderzoek naar toepasbare 'verkoelingselementen' en hoe daarmee bestaande wijken kunnen worden verbeterd. Lees hier de winnende scriptie.

De prijs voor de beste bachelor-scriptie werd uitgereikt aan Tim Snippert van de Wageningen Universiteit. Hij deed onderzoek naar een nieuwe bestemming voor de voormalige militaire luchtbasis Twenthe. De scriptie resulteert in een plan voor een groot landschapspark, wat als centraal gebied fungeert binnen de stedendriehoek Hengelo, Oldenzaal en Enschede. Lees hier de winnende scriptie.

De andere genomineerden waren:

Hogeschool/Bachelor

Deelnemer

Onderwerp

NHTV

Mirte Luesken

Succesvolle gedeelde openbare ruimte

Hogeschool Rotterdam

Marlinde van Doorn, Marc Engelsma

Buitendijkse ontwikkelingen


Universiteit/Master


Deelnemer


Onderwerp

Wageningen Universiteit

Pieter Theuws, Mark Wilschut

Healing Urban Landscapes

Wageningen Universiteit


Anne-Sietske Verburg, Rens Wijnakker

Energiezuinig mobiliteitssysteem voor openbare ruimte

 

Achtergrondinfo

Welke scriptie heeft de grootste vernieuwing op het vlak van gebiedsontwikkeling binnen de openbare ruimte? Die vraag stond centraal bij de Stedelijk Interieur Studenten Award. Een prijs die Stedelijk Interieur dit jaar voor de tweede keer uitreikte.


De prijs
De Stedelijk Interieur Studenten Award is bedoeld voor studenten op bachelor- en masterniveau aan opleidingen in Nederland en Vlaanderen. Studenten van álle opleidingen mogen meedoen aan deze Award. De enige criteria zijn dat de afstudeeropdracht te maken moet hebben met de openbare ruimte en dat er een Nederlandse samenvatting moet worden bijgevoegd.


Criteria

  1. De afstudeeropdracht moet te maken hebben met de openbare ruimte. Openbare ruimte wordt hier gedefinieerd als elke vrij toegankelijke verblijfsruimte (publiek of privaat) binnen het bebouwde gebied van een stad plaats of dorp. Ruimtes met een sterke verkeersfunctie (die andere functies zeer sterk overheerst) vallen niet onder deze definitie.
  2. Het moet een afstudeeropdracht betreffen uit het studiejaar 2008/2009.
  3. Bij de afstudeeropdracht moet een Nederlandse samenvatting van ongeveer 800 woorden worden aangeleverd. De eerste selectie vindt plaats op basis van deze samenvatting.


Vakjury

Ingezonden afstudeeropdrachten werden beoordeeld door een vakjury bestaande uit professionals op het gebied van de openbare ruimte. Zij beslisten eind oktober welke bachelor en welke master van het studiejaar 2008/2009 zijn of haar scriptie met duizend euro beloond zag.

Bedrijfsnaam   Persoonsnaam
Arcadis   Wouter Schik
Bureau Arjan Karssen bno   Arjan Karssen
CROW   Harro Verhoeven
Erdi   Raoul van der Struijk
Gemeente Apeldoorn   Gerrit van Oosterom
Gemeente Breda   André Kegge
KOW   Anjelica Cicilia
KuiperCompagnons   Wouter Vos
Oranjewoud   Piet Ackermans
TU Delft   MaartenJan Hoekstra
BNSP   Bart Cosijn
Helsinki University of Technology    Karen Buurmans-Niemi
Movares   Marijke WassensUitreiking

De winnaars van de Stedelijk Interieur Studenten Award 2009 werden bekend gemaakt tijdens het Nationale Openbare Ruimte Congres 2009 op 24 november in het CinemeC in Ede.

 

 
 
Stad en Ruimte
Kennislab voor Urbanisme
 
Metten
Straatmeubilair
Streetart
Elba Media
Doelbeelden
jaarboek