Stedelijk Interieur seminar 24 juni over rotte kiezen groot succes.

Het 2e Stedelijk Interieur Seminar van 2010 was zeer geslaagde bijeenkomst. Het seminar was vooraf volgeboekt en ondanks de hoge temperaturen zijn bijna alle 45 bezoekers naar het Swingbo Event Lab in Utrecht gekomen om samen te discussiëren over de vraag wat te doen met lege plekken door sloop of leegstaande panden. Kortom, nare plekken in de stad die verfraaiing en/of om een tijdelijk gebruik vragen. Er passeerden inspirerende oplossingen uit binnen- en buitenland en ook de juridische context werd op een leuke manier uiteengezet (Wat mag? Wat kan?). Na een korte pauze gingen de deelnemers onder leiding van de professionals aan de slag met een eigen case. Twee deelnemers (uit Tiel en Deventer) hadden een case aangedragen en dat leidde tot geanimeerde gesprekken en soms verrassende oplossingen. Een van de lessen waar de deelnemers mee naar huis gingen: geef als gemeente de kaders duidelijk aan (wat wel/niet mag op welke plek) en laat vervolgens bewoners ZELF bedenken wat ze daar willen en laat het ze vooral ook ZELF doen! Kortom, organiseer de actie, maak overal een feest van. E'n van de mooiste voorbeelden was wel een hek om een leeg terrein midden in een woonwijk. Waar de hekken van de gemeente worden omgeduwd bleef dit hek staan en vrij van graffiti. Want de bewoners hadden het zelf gemaakt en neergezet! Geef ze iets om trots op te zijn. Ook als het hek straks weer weg moet; maak er en ?event? van; verkoop het of maak er desnoods met zijn alleen een kampvuur van. Kortom, we moeten af van de van bovengestuurde planning, maak ruimte voor tijdelijke initiatieven van onderop.

Al met al een leuke, bewust kleinschalig gehouden bijeenkomst die mede door de inspirerende sprekers, de creatieve omgeving en wellicht het oppeppende welkomstdrankje (aloëvera-water) van de locatie uitmondde in een inspirerende middag. Tijdens de 'verkoelende' borrel na afloop werd er nog steeds druk gesproken over alles wat de wereld van de openbare ruimte zo interessant maakt!
In het programma hieronder kunt u de diverse presentaties nog eens bekijken.

Op naar het derde en laatste seminar van 2010 op woensdag 1 december, want uitgesproken raakt men nooit over dit onderwerp!    

Programma Seminar 24 juni 2010

Thema: Wat doen we met de rotte kiezen in de stad?
Een gevolg van de huidige vastgoedcrisis is dat er steeds meer tijdelijke openbare ruimtes in de stad ontstaan. Panden zijn of worden gesloopt, maar de braakliggende gronden worden niet bebouwd. Wat doen we met deze rotte kiezen in de stad? Plaatsen we hekken om deze tijdelijke openbare ruimten en laten we ze lekker braak liggen? Of benutten we deze kans om de stad een onverwachte tijdelijke impuls te geven? En kan dat zomaar? Wat zijn de opties? En wat zijn de voor- en nadelen van deze opties?

Tijdens het Stedelijk Interieur Seminar op 24 juni presenteerden een aantal sprekers door hen bedachte en gerealiseerde oplossingen. Daarnaast gingen de bezoekers in kleine groepen zelf aan de slag gaan met ?rotte kiezen?. Onder leiding van professionele supervisors konden ze aan de hand van een bestaande case tijdelijke functies gaan bedenken en ontwerpen. De resultaten van deze ontwerpateliers worden in het eerstvolgende nummer van Stedelijk Interieur met de namen van de deelnemers gepresenteerd.

12.45 uur | Ontvangst met koffie en thee

13.15 uur | Welkom en introductie door Rianne Zandee programmamanager Stedelijk Interieur

13.30 uur | Het probleem (presentatie)
Waarom zijn rotte kiezen in de stad een probleem? Voor wie zijn ze een probleem? Voor bewoners, vastgoedeigenaren,  de gemeente? En ook: hoe groot is het probleem in ha, in duur, in kosten? Vincent Kompier, zelfstandig publicist en woonachtig in Berlijn is gespecialiseerd in Zwischennutzung (tijdelijk gebruik). Behalve een schets van het probleem zal hij de overeenkomsten en verschillen tussen de Nederlandse en Duitse situatie weergeven en verklaren.
Door: Vincent Kompier, zelfstandig publicist

13.50 uur | De context (presentatie)
Wat zijn de juridische randvoorwaarden, hoe voorkom je dat burgers de tijdelijke openbare ruimte definitief in bezit nemen?
Door: Marian Braakensiek, Oranjewoud

14.10 uur | Oplossingencarrousel - drie presentaties

Presentatie 1: Mooi hek (presentatie)
Wittenberg raakte bij zijn onderzoek naar de mogelijkheden om een braakliggend terrein in de Eindhovense volkswijk Woensel West te integreren, geïnspireerd door de bonte verzameling tuinhekken van bewoners in de buurt. Een tuinhek lijkt qua vorm en taal familie van het stalen hekwerk, vindt hij, alleen is het niet een afscheiding, het kondigt ook iets aan.
Door: Vincent Wittenberg

Presentatie 2: Fun up the area! Bottum-up gebiedsontwikkeling (presentatie)
De rotte kiezen in de stad zijn ideale plekken om bottom-up gebiedsontwikkeling los te laten. Funup activeert lokale bewoners, creatieven en ondernemers om een leegstaand pand, braakliggende ruimte of stilstaand ruimtelijk project in te vullen en betekenis voor de buurt te geven. Met tijdelijke aanpassingen, kleine evenementjes en ruimte voor start-ups, maar ook door gericht naar een echte gebiedsontwikkeling toe te werken. Zo is Funup aan de slag met een afgebrand winkelcentrum, een leeg verdeelstation en een achterafplein. In de oplossingencarrousel laat Funup enkele beproefde en onbeproefde methoden zien. Geen kwestie van tijd, maar een kwestie van doen.
Door: Erik Groenenboom en Edo van der Kuur (Funup)   

Presentatie 3: Spelen (presentatie)
Speelplaatsen zijn er zelden voldoende en ongebruikte plekken in de stad trekken bijna als vanzelf ondernemende kinderen en jongeren aan. Een tijdelijke speelplaats is een mooie invulling voor deze plekken.
Door: ir. Mathieu Gielen - Onderzoeker en docent 'ontwerpen voor kinderen', TU Delft, faculteit Industrieel ontwerpen

14.40 uur | Pauze

15.00 uur | Zelf aan het werk.
De deelnemers worden verdeeld in deelgroepen van maximaal 10 mensen die samen nieuwe oplossingen verzinnen en uitwerken op papier. Onder leiding van professionele supervisors als Bas Vendrig (HKB Stedenbouwkundigen) en Vincent Kompier kunt u aan de hand van een bestaande case tijdelijke functies gaan bedenken en ontwerpen. De resultaten van deze ontwerpateliers worden in het eerstvolgende nummer van Stedelijk Interieur gepresenteerd.

16.00 uur | Presentatie ideeën + vragen op elkaars voorstellen.
Ruimte om te reageren op elkaars oplossingen en de jury verkiest bovendien het leukste idee.

16.30 uur | Borrel en napraten


Facts & figures
Evenement: Stedelijk Interieur Seminar
Datum: donderdag 24 juni
Locatie: Swingbo Eventlab, Muntkade 11 - 3531 AK in Utrecht
Routebeschrijving: klik hier

Kosten deelname
Geen abonnement: ? 79,50
Houder abonnement Voordeel op Stedelijk Interieur: Gratis toegang voor 2 personen

Sponsoring
Een sponsorpakket bestaat uit:
? Logovermeldingen op alle uitingen
? Logovermeldingen tijdens de bijeenkomst
? Ontvangst gegevens bezoekers
? Informatie meegeven aan de bezoekers
? Bedrijfsprofiel op websites en hand-outs
? Presentatie ter plaatse (indien gewenst)

Kosten sponsoring: 2.500 euro
(sponsoren kan alleen per thema)

Vraag hier de brochuremap aan

Sponsoring van seminars kan alleen per thema.

Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW.

 

 

 
 
Water Wonen en Ruimte Congres
Metten
Straatmeubilair
Streetart
Elba Media
Doelbeelden
jaarboek