De écht duurzame openbare ruimte

De discussie over duurzaamheid is momenteel sterker dan ooit. Sinds Al Gore wil immers iedereen duurzaam. Maar wat is het? Terwijl de discussie over duurzaam inkopen nog in volle gang is (en ook wij niet weten wat de uitkomsten zal zijn) zoekt Stedelijk Interieur het antwoord in de praktijk. En willen we verder gaan dan de eisen die de overheid stelt. We kijken naar cradle to cradle stedebouw én straatmeubilair. Naar de rol van de ontwikkelaar en de ontwerper. Met veel ruimte voor vragen, discussie en stof tot nadenken.

Tijdens de bijeenkomst gaven Peter de Bois (TU Delft), Alex van Oost (het duurzaamheidslaboratorium Almere), Jakob Sutmuller van TCN Property Projects, Tjerk Reijinga ?architect bij KOW hun mening over duurzaam inkopen.. In het tweede deel van het seminar was er aandacht voor de presentatie van Eveline Bijleveld (won als student aan de Hogeschool Rotterdam de duurzaamheidsprijs met haar ontwerp voor een cradle to cradle Bend Bench-bank).

Sprekers & presentaties
De presentaties van Peter de Bois, Alex van Oost, Jacob Sutmuller, Eveline Bijleveld en Tjerk Reijinga kunnen worden gedownload. Dit kan enige tijd in beslag nemen.

Duurzame stedebouw

Om duurzaamheid handen en voeten te geven, stelde Almere de Almere Principles op. Wat zijn de principles en hoe kun je er mee aan de slag in de openbare ruimte? Alex van Oost is de drijvende kracht achter het duurzaamheidslaboratorium Almere en geeft tekst en uitleg.

Duurzame projectontwikkeling
Volgens TCN Property Projects is de tijd van wederopbouwen voorbij en moeten we naar een duurzamer Nederland waarbij niet nieuwbouw maar revitalisering voorop staat. Hoe vertaalt het bedrijf dit naar de openbare ruimte? En hoe verdient het hier geld mee? Jakob Sutmuller van TCN komt dit uitleggen.

Cradle to cradle straatmeubilair
Eveline Bijleveld won als student aan de Hogeschool Rotterdam de duurzaamheidsprijs met haar ontwerp voor een cradle to cradle Bend Bench-bank. Als de bank echt op de markt komt, is het het eerste stuk straatmeubilair dat zich cradle to cradle mag noemen en voldoet aan de pincipes van McDonough en Braungart. En de kans dat de bank op de markt komt is groot, nu Velopa het project geadopteerd heeft. Bijleveld legt uit hoe duurzaam haar product is en welke problemen zij nog moet oplossen voor haar bank op de Nederlandse pleinen staat.

Het voorbeeld
Tjerk Reijinga ?architect bij KOW? deed al aan duurzaam bouwen toen het begrip nog niet bestond. Eerst met zijn eigen bureau, nu in dienst van KOW. Tijdens het Stedelijk Interieur Seminar presenteert hij een voorbeeld van een echt duurzame openbare ruimte

 

 
 
Water Wonen en Ruimte Congres
Metten
Straatmeubilair
Streetart
Elba Media
Doelbeelden
jaarboek