Stedelijk Interieur Seminar 19 mei 2011

?De waarde van groen in de stad?

Sonsbeekpark

19 Mei heeft er weer een interessant seminar plaatsgevonden. Het de 2e seminar van Stedelijk Interieur dit jaar vond plaats in het bezoekerscentrum van Park Sonsbeek, in Arnhem. Tijdens het seminar stond de ?waarde van groen? in de stad centraal.

Tijdens het seminar staat de waarde van ?groen? in de stad centraal. Met als casus Park Sonsbeek, ?Beste openbare ruimte van Nederland? in 2010, analyseerden we ?groen? als verdienmodel en beleefden we de verschillende functies van het park aan den lijve.

De groene ruimte is bekeken vanuit drie invalshoeken:

  • fysiek: het park als fysiek element in de stad, hoe richt je het in?
  • economisch: wat levert een park op aan baten voor de gezondheid, het milieu, veiligheid en waardestijging van grond en vastgoed in de omgeving?
  • sociaal en gezond: een park als een plek om te ontmoeten, om te ontspannen of juist in te spannen en een park als groene longen voor de stad.

Bekijk hier de presentatie over de meerwaarde van groen.

 

Programma

Presentatie 1: Hoe maak je een fysiek aantrekkelijk park?

(Presentatie)

Door: Jeroen Glissenaar, beheerder monumentale parken, gemeente Arnhem
Dit leert u: Hoe maak je een park dat aantrekkelijk is voor verschillende doelgroepen en dat voorziet in de behoeften van de stadsbewoners? Hoe betrek je als parkbeheerder gebruikers zo goed mogelijk bij het realiseren van hun wensen en behoeften en speel je in op actuele trends? Hoe genereer je als gemeente opbrengsten uit een park en kom je tot een kosteneffectief beheer?

Presentatie 2: De economische waarde van een park

(Presentatie)

Door: Tom Bade, directeur Triple E
Onderwerp: De economische en maatschappelijke baten van groen zijn enorm. Tom Bade deed hier jarenlang onderzoek naar en is auteur van vele publicaties. Het in maart verschenen boek ?Groen loont? maakt de gekwantificeerde baten van groen op de gezondheid, het milieu, de veiligheid en de waardestijging van grond en vastgoed inzichtelijk. Mede op basis hiervan ging hij in op de waarde van parken.

Presentatie 3: Parken - wandelen op recept

Door: Stella Cornelissen, eigenaar ZIJN coaching en wandeltherapeute bij de GGZ in Arnhem.
Onderwerp: Mensen met fysieke en psychische kwalen hebben baat bij wandelen in de stadsnatuur. Daarom vond een aantal artsen in Arnhem het ?wandelen op recept? uit. Stella Cornelissen loopt als wandeltherapeute met mensen die in de tweedelijns geestelijke gezondheidszorg terecht zijn gekomen. Stella informeerde over haar werkzaamheden en vertelde wat de effecten zijn van het gebruiken van het park als groene long in de behandeling.

Als afsluiting was er een estafettewandeling waarbij onder leiding van Jeroen Glissenaar, Petra de Kleermaeker (Petra de Kleermaeker Makelaardij), Kim van der Leest (Triple E) en Stella Cornelissen de thema?s letterlijk werd langs gelopen.

De seminartour wordt gesponsord door Struyk Verwo - Infra en Cyber. Heeft u ook interesse in sponsoring van onze seminars, kijk dan hier.|
 
 
Water Wonen en Ruimte Congres
Metten
Straatmeubilair
Streetart
Elba Media
Doelbeelden
jaarboek