Jubilieum Seminartour Stedelijk Interieur

Mooi Nederland en de openbare ruimte.
Hoe doen we dat?

Met het programma Mooi Nederland is minister Cramer de afgelopen jaren de strijd aangegaan met de verrommeling van stad en land. Maar wat betekent dat voor de openbare ruimte? Hoe maak je van straten, pleinen en parken een stukje Mooi Nederland?
De afgelopen vijf jaar heeft Stedelijk Interieur ontwikkelingen in de publieke ruimte op de voet gevolgd. Een goede openbare ruimte kan bij uitstek bijdragen aan een mooier Nederland. Ook tijdens de seminartour is er de afgelopen jaren vanuit verschillende invalshoeken en disciplines gediscussieerd over de vraag hoe we de openbare ruimte mooier en duurzamer kunnen maken. Met een aantal van de best beoordeelde sprekers van de seminartour van de afgelopen jaren, zoals Frank de Josselin de Jong (TU Delft), Albert Koolma (gemeente Den Haag), Evert Verhagen (Westergasfabriek) en Hans Oerlemans (OKRA) en een aantal nieuwe gezichten kijken we vanuit de door minister Cramer aangehangen triple-p-gedachte naar de openbare ruimte. Hoe vul je dat in en wat betekent dat concreet?

Dit seminar vond plaats op 23 september 2009 in Amsterdam. Een goed gevulde zaal kreeg een gevarieërd aanbod van sprekers voorgeschoteld. Sprekers die hun eigen visie en ervaringen deelde met het publiek, waarbij aan het eind een actieve interactie tot stand kwam tussen spreker en gasten uit het publiek.

Voor de powerpointpresentaties kunt u in het programma de namen van de sprekers aanklikken.

Programma

13.30             Ontvangst en koffie

14.00  Welkom door Peter Roelofs, directeur Commercieel en Maatschappelijk Vastgoed, Stadgenoot

14.10 Introductie op het thema door dagvoorzitters Jan-Willem Wesselink, hoofdredacteur Stedelijk Interieur en Peter de Bois, lector MIR (Meervoudig Intensief Ruimtegebruik) UvA|HvAmsterdam en associate professor TU Delft Urbanism

De context
14.20   Het belang van de openbare ruimte voor Mooi Nederland
Frank de Josselin de Jong, zelfstandig landschapsarchitect en universitair hoofddocent (TU Delft).
Frank de Josselin de Jong is zelfstandig landschapsarchitect en universitair docent Stedebouwkundig Ontwerpen aan de TU Delft. Zijn lange staat van dienst schept een uitstekende basis voor een analyse van de plaats van het publieke domein. Hij was werkzaam bij verschillende bureaus voor landschapsarchitectuur en gemeentelijke projectbureaus. Bovendien is hij medeoprichter van de opleiding Urban Interior Design aan de HKU en heeft een lange lijst met publicaties op zijn naam.

People
>> Hoe komen we tot een duurzaam gebruik van de openbare ruimte?

14.40 Visie en aanpak van Evert Verhagen
Evert Verhagen  was van 1990 tot 2005 eindverantwoordelijk voor de herinrichting van Cultuurpark Westergasfabriek. Hiermee won hij in 2004 de Gouden Piramide, de Rijksprijs voor excellent opdrachtgeverschap.Voor de gemeente Amsterdam is hij momenteel projectmanager voor het Noorderpark. Hij richtte in 2007 het bedrijf REUSE BV op. REUSE houdt zich bezig met openbare ruimte projecten en met de herinrichting van industrieel erfgoed.

15.00 Vraaggesprek met Rinie Biemans over zijn aanpak op Proefpark De Punt in Delfshaven
Samen met zijn vrouw nam voormalig arts Rinie Biemans een aantal jaren terug het initiatief om op een braakliggend terrein in het Rotterdamse Delfshaven een tuin/speelplaats in te ruimen en een ontmoetingsplek voor bewoners in te richten. Jan-Willem Wesselink gaat met Rinie Biemans in gesprek over zijn opmerkelijke en succesvolle visie en aanpak.

15.15 Pauze

Planet
>> Hoe richten we de openbare ruimte duurzaam in?

15.40 Visie en aanpak van Albert Koolma, hoofd openbare ruimte en verkeer bij het Ingenieursbureau Den Haag
Albert Koolma is hoofd openbare ruimte bij het Ingenieursbureau Den Haag. Het bureau is gespecialiseerd in advisering, ontwerp en engineering van projecten in de stedelijke infrastructuur en de inrichting van de openbare ruimte. De deskundigheid van het bureau is te vinden in de vakgebieden civiele techniek, cultuurtechniek, milieu, verkeerskunde, landschapsarchitectuur, bouwconstructies en landmeten. Sinds 1996 is Koolma in verschillende functies werkzaam voor dit bureau.

16.00 De actualiteit: Wat betekenen de duurzaam inkoop eisen?
Patrick Piepers, Heijmans Infra Management
In 2010 moeten de gemeentelijke overheid 75% van haar inkopen duurzaam doen. Daarvoor heeft Senter Novem inkoopeisen opgesteld. Wat betekenen die voor uw dagelijkse praktijk?

Prosperity

16.20 Hoe creëer je waarde met een goede openbare ruimte en wat levert het op?
Arie Voorburg, Arcadis
Investeren in een mooie en goede openbare ruimte en in maatschappelijk vastgoed zorgt voor waardevermeerdering van vastgoed op de lange termijn. Investeren in maatschappelijk vastgoed rendeert, omdat je hiermee investeert in zelfredzaamheid en zelfverantwoordelijkheid van mensen. De vitaliteit en sociale weerbaarheid wordt vergroot doordat mensen kunnen rondkomen, vooruit komen en een perspectief wordt geboden. De kosten worden meervoudig verdiend in directe en indirecte baten en uitgespaarde kosten. Investeren in maatschappelijk vastgoed en openbare ruimte is dan ook een noodzaak gezien de zorg omtrent toenemende (jeugd) werkloosheid, onderwijs- en gezondheidsachterstanden en perspectiefloosheid. Maar hoe krijgen we dit voor elkaar en wie zijn er bereid te investeren?

Ontwerp van de openbare ruimte en Mooi Nederland

16.40 Hoe maken we van straten, pleinen en parken nou een stukje Mooi Nederland?
Wat is nou mooi en wat is lelijk? De ontwerper aan het woord en werk in beeld
Hans Oerlemans, landschapsarcitect en directeur OKRA Landschapsarchitecten

Bij eerdere seminars tijdens de seminartour leverden verschillende ontwerpers inspirerende en zeer goed beoordeelde bijdragen. Aan één van hen, Hans Oerlemans de vraag, zijn licht te laten schijnen op Mooi Nederland en de openbare ruimte.

Hans Oerlemans is één van de vier oprichters van OKRA Landschapsarchitecten. Als directeur van en landschapsarchitect (opgeleid aan de LU Wageningen en de TU Delft) bij OKRA werkt hij aan een breed scala van vormgevende projecten. Van abstracte langetermijnplannen tot architectonische objecten. Het accent ligt hierbij steeds op visies, structuurplannen en groen. In 2006 won hij met de herinrichting van het Rotterdamse Afrikaanderplein, de nationale prijs voor beste stedelijke ruimte 2003-2005.

17.00 Afsluiting en borrel.

Facts & figures

Woensdag 23 september, Amsterdam (Paviljoen Stadgenoot)
13.30 - 17.00 uur
Kosten: ? 79,50 per persoon. Abonnees van Stedelijk Interieur hebben gratis toegang tot de seminars.
Aanmelden: klik hier om naar het aanmeldformulier te gaan.

Organisatie:      

Elba Media B.V.
Linda Both van Schouwen
Postbus 2160
3800 CD Amersfoort
Tel:

Klik hier voor de routebeschrijving.

Paviljoen van Stadgenoot
Sarphatistraat 410
1018 GW Amsterdam

Afmelden

Afmelden voor deze bijeenkomst graag via de mail naar
Bij afmelden op de dag vóór of de dag van het evenement kan mogelijk betaald entreegeld niet worden teruggegeven. Wel kunt u een plaatsvervanger sturen.

 

 



 
 
Water Wonen en Ruimte Congres
Metten
Straatmeubilair
Streetart
Elba Media
Doelbeelden
jaarboek