Eindejaarsnetwerkbijeenkomst ?Het nieuwe spel?

Donderdag 1 december 2011, Grote kerk SchiedamVitale Stad, Stedelijk Interieur, Bedrijventerrein, Water, Wonen en Ruimte

Vitale Stad, Stedelijk Interieur, Bedrijventerrein, Water, Wonen & Ruimte

Het nieuwe spel, maar wie zijn de spelers?

Je hoort vaak dat sinds 2008 de wereld niet meer hetzelfde is. Nu is de wereld nooit hetzelfde als gisteren en hadden we ook van dat soort momenten in 2001, 2000, 1989, 1988, 1980 en 1973 (en heel vaak daarvoor). Maar feit is dat door de vastgoedcrisis de ontwikkeling van steden fundamenteel anders gaat dan tien jaar geleden. Het is een nieuw spel waarbij het bijvoorbeeld niet meer gaat om wie het hardst groeit, maar wie het slimst zijn bezit uitbaat.

Maar kent dat nieuwe spel ook nieuwe spelers? Of is het business as usual? Wie is er nu verantwoordelijk voor gebiedsontwikkeling, voor stedelijke vernieuwing, voor de openbare ruimte, enzovoorts? Zijn dat nog steeds de gemeente, de corporatie en de vastgoedontwikkelaar? Of gaat de macht naar burgers, het bedrijfsleven, burgemeesters, beleggers et cetera?

En wat heb je aan al die kennis als je met je voeten in de klei van de gebiedsontwikkeling staat? Als je bijvoorbeeld bedrijventerreinen herontwikkelt, de openbare ruimte onderhoudt of waterwoningen wilt realiseren. Maar ook als je verantwoordelijk bent voor het sociale beleid van een gemeente.

Op 1 december gaan we op zoek naar de antwoorden op die vragen. Dat doen we tijdens een uniek, gezamenlijk seminar van de vakbladen van Elba Media (Bedrijventerrein, Stedelijk Interieur, Vitale Stad en Water, Wonen & Ruimte). We hebben sprekers uit binnen- en buitenland, maar gaan vooral met elkaar in debat over de vraag wat de nieuwe allianties zijn. En als u een beetje uw best doet, bent u aan het einde van de dag lid van zo?n alliantie. Want naast kennis is netwerken een belangrijk onderdeel van deze dag.

Als abonnee Voordeel op één van onze titels kunt u met twee personen gratis deelnemen aan deze middag. Hebt u geen abonnement Voordeel? U kunt een abonnement Voordeel afsluiten of u betaalt ? 65,00 excl. btw per persoon.

Programma
12.30 uur Ontvangst met koffie en thee
13.00 uur Opening door Jan-Willem Wesselink, hoofdredacteur Elba Media
13.05 uur Welkom door mevrouw ir. J.M. Leemhuis-Stout, burgemeester Schiedam
13.15 uur Het Internationale Perspectief door Michael Metten (Duits gesproken)
Metten Stein+Design is al decennialang actief als producent van verhardingsmaterialen met een duidelijke meerwaarde. Het familiebedrijf combineert verschillende interessante ingrediënten: internationaal opererend ? kleinschalig ? specialistisch ? duurzaam ? toeleverancier. Hoe ziet de directeur (3e generatie, jong, politiek bevlogen) de toekomst? Aansluitend is er gelegenheid tot vragen.
14.00 uur Het Belang van Burgercollectieven door Kees Fortuin van het instituut voor Sociale Gebiedsontwikkeling
In de visie van Kees Fortuin ligt de sleutel voor verandering bij burgercollectieven. De rollen die partijen zoals gemeente, woningcorporatie, belegger en ontwikkelaar bij gebiedsontwikkeling spelen, zijn volgens hem inwisselbaar. Écht nieuw is de rol van de burger. Op basis van zijn ervaring bij vele processen schetst Fortuin een beeld van de toekomst van de gebiedsontwikkeling.
14.30 uur De Nieuwe Spelers op een rij
Jan Willem Wesselink in gesprek met:
- Rob van der Zwaag, burgemeester Veere
- Jan Poolen, ZEEP architecten
- Mark Boot, Manager Energy & Environmental Solutions bij Siemens Nederland N.V.
- Mark Rabbie, Vesteda
15.00 uur PAUZE
15.30 uur Deelsessie ronde - 1. Keuze uit A, B, C of D
16.00 uur Deelsessie ronde - 2. Keuze uit A, B, C of D
16.30 uur Deelsessie ronde - 3. Keuze uit A, B, C of D

  Per deelsessie ronde kunt u kiezen voor een presentatie door een van de vier spelers:

A) De Burgemeester: Rob van der Zwaag, burgemeester Veere
B) De Social Entrepreneur: Jan Poolen, ZEEP architecten
C) Groot Bedrijf: Mark Boot, Manager Energy & Environmental Solutions bij Siemens Nederland N.V.
D) De Belegger: Mark Rabbie, Vesteda

Aan de hand van een praktijkvoorbeeld gaan de nieuwe spelers in op hun rol en gaan hierover in discussie met de deelnemers.

17.00 uur Borrel

FACTS & FIGURES
Datum: Donderdag 1 december
Tijd: 12.30 - 17.30 uur
Locatie: Grote Kerk, Schiedam (lange Kerkstraat, Schiedam) klik hier voor de routebeschrijving
Kosten: Als abonnee Voordeel kunt u met twee personen geheel gratis deelnemen. Anders betaalt u ? 65,00 excl. btw per persoon.Presentaties eindejaarsnetwerkbijeenkomst

Presentatie Michael Metten

Presentatie Kees Fortuin

Presentatie A - Rob van der Zwaag

Presentatie B - Jan Poolen

Presentatie C - Mark Boot

Presentatie D - Mark RabbieDeze netwerkbijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door:Vitale Stad, Stedelijk Interieur, Bedrijventerrein, Water, Wonen en Ruimte
 
 
Water Wonen en Ruimte Congres
Metten
Straatmeubilair
Streetart
Elba Media
Doelbeelden
jaarboek