Stedelijk Interieur hield in mei 2008 een seminar over:

Hoe wordt de openbare ruimte beïnvloed door tijdelijke evenementen?

Pleinen die normaal vrijwel verlaten zijn, worden ingericht voor de paar keer per jaar dat er wel enorme mensenmassa´s rondlopen. Begrijpelijk, evenementen leveren enorm veel geld op voor de plaatselijke ondernemers en versterken de uniciteit van de stad. Maar hoe ver ga je daarin als gemeente? En hoe maak je een evenementenplein?

Facts & figures


Tijdens de bijeenkomst gaven Peter de Bois (TU Delft), Sacha Winkel (Soap Ateliers), Evert Verhagen (Westergasfabriek), Ellen de Vries (Lux Lab) hun mening over de invloed van evenementen op de openbare ruimte. In het tweede deel van het seminar was er aandacht voor de presentatie van een case van Sonja Mihaljevic (bureau Elyps). Zij herontwikkelde een voormalig hoogoventerrein in Luxemburg. Een paneldiscussie over de Luxemburgse case sloot het seminar af.

Sprekers & presentaties

De presentaties van Peter de Bois, Sacha Winkel, Evert Verhagen, en Sonja Mihaljevic kunnen worden gedownload. Dit kan enige tijd in beslag nemen. De presentatie van Ellen de Vries staat niet on-line, maar kan opgevraagd worden door een verzoek te sturen naar: [email protected]

Introductie op het onderwerp door Peter de Bois, architect, urban designer en associate professor aan de TU Delft.

Hoe belangrijk zijn events?
Zijn evenementen echt zo belangrijk voor steden als altijd wordt beweerd? Citybranding-deskundige Sacha Winkel van Soap Ateliers spreekt over de identiteit van de openbare ruimte.

Wat wil de gemeente?
Hoe belangrijk zijn evenementen voor de lokale overheid? Bijvoorbeeld voor de gemeente Amsterdam? Evert Verhagen was projectleider van de herinrichting van de Westergasfabriek en is nu actief in het Noorderpark. Hoe vertaalt deze gemeente de behoefte aan evenementen in de inrichting van de openbare ruimte? En hoe wordt dit beheerd?

Licht in de tijdelijke openbare ruimte
Licht is het ultieme product om een tijdelijke sfeer te creëren in de openbare ruimte. Lighting designer Ellen de Vries van het Lux Lab laat zien hoe licht het karakter van de openbare ruimte kan laten veranderen. De presentatie van Ellen de Vries staat niet on-line, maar kan opgevraagd worden door een verzoek te sturen naar: [email protected]

Zo gaat het in Belval (Luxemburg)
In Belval (Luxemburg) verrijst een nieuwe stad op voormalig hoogoventerrein. Onderdeel van die nieuwe stad is een evenementenplein, dat maar vijf jaar blijft liggen. Wat waren de uitgangspunten van de ontwerper? Sonja Mihaljevic van bureau Elyps vertelt over de ins en outs van deze case.

 

 
 
Water Wonen en Ruimte Congres
Metten
Straatmeubilair
Streetart
Elba Media
Doelbeelden
jaarboek