Stedelijk Interieur Seminar 17 maart 2011

Burgerparticipatie: Naar de playground met Richard Krajicek

Tijdens het Stedelijk Interieur Seminar op 17 maart 2011 ontmoetten de deelnemers van het seminar Richard Krajicek. Waarom Richard Krajicek? Omdat hij met zijn foundation méér doet dan playgrounds maken, ze doen dat samen met bewoners. Daarom was dit een prachtig voorbeeld van burgerparticipatie. Maar vooral omdat Krajicek gasthoofdredacteur was van het eerste nummer van Stedelijk Interieur van 2011.

" Interessante seminar, prettige sfeer en Krajicek Foundation een aanstekelijke enthousiaste organisatie! "
- Dhr. Voss, architectuurbureau Voss

Het seminar werd georganiseerd op de Krajicek playground in Wageningen. Men ontdekte hoe de Foundation sportieve activiteiten stimuleert in die wijken waar de mogelijkheden beperkt zijn en een sociaal veilige situatie bovenaan het wensenlijstje van de buurt staat. Er werd ook een kijkje genomen bij de aanpak van anderen en men ging zelf aan de slag met het ontwerp van de ideale playground. De doelstelling van de Foundation is namelijk dat er nog een heleboel bijkomen in ons land: 1.000 playgrounds in 2020 is het streven.

Hieronder vindt u een korte samenvatting van de presentaties die door de sprekers op deze dag zijn gegeven (PDF en Powerpoint bestanden):

Richard Krajicek Foundation

Doel van de aanwezigheid van de Krajicek Foundation? Door Eric van Veen, Richard Krajicek Foundation. Workshop Krajicek Foundation door: Chris Kaper en Jasper van Leeuwen
Wat zijn de doelstellingen van de Richard Krajicek Foundation, op welke manier realiseert zij de zo gewenste sociale veiligheid in achterstandswijken en hoe moet het in de toekomst met sport en bewegen in de wijk?

Presentatie 1: Eric van Veen, Richard Krajicek Foundation
Presentatie 2: Chris Kaper & Jasper van Leeuwen
Presentatie 3: Chris Kaper & Jasper van Leeuwen

Hoe doen anderen het? Door Saartje Sondeijker, Bureau Buhrs
Bureau Buhrs (communicatie) en SmartAgent (belevingsonderzoek) hebben een praktische participatiemethodiek ontwikkeld. Een methodiek die kijkt naar de belevingswereld van de burger; behoeften, voorkeuren, angsten en waarden. Deze kennis stelt gemeenten en corporaties in staat om met één druk op de knop te zien hoe de wijk qua samenstelling van mensen is en hoe je daar op in kan spelen met burgerparticipatie.

Presentatie 4: Saartje Sondeijker, Bureau Buhrs

Richard Krajicek Foundation

De ideale playground, hoe ziet die eruit? Door Dirk Verhagen, Urban Synergy
Stedenbouwkundig bureau Urban Synergy legde uit hoe burgerparticipatie in het ontwerpproces een rol krijgt en aan welke eisen een ontwerp moet voldoen. Verhagen sloot aan de bij de ontwerpwedstrijd voor dé Duurzame Playground die de Richard Krajicek Foundation heeft uitgeschreven.

Presentatie 5: Dirk Verhagen, Urban Synergy

Sponsoring

De seminartour wordt gesponsord door Struyk Verwo - Infra en Cyber. Heeft u ook interesse in sponsoring van onze seminars, kijk dan hier.

 
 
Water Wonen en Ruimte Congres
Metten
Straatmeubilair
Streetart
Elba Media
Doelbeelden
jaarboek